Jídlo ovlivňuje naši náladu víc, než tušíme. Které pokrmy nám spolehlivě zlepší náladu? Určité potraviny mají přímý vliv na tvorbu serotoninu – hormonu štěstí. Tato látka působí na nervový systém a navozuje dobrou náladu a pocit radosti. Co máme jíst, abychom byli šťastní a spokojení?

Štěstí v jídle

Hlavní látkou, ze které se serotonin v našem těle tvoří, je tzv. tryptofan. Tuto aminokyselinu obsahuje například kuřecí a krůtí maso, kešu ořechy, mléčné výrobky, banány, zelená zelenina, losos nebo tuňák. Na naši náladu mají pozitivní účinky i vitaminy – B6, B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin), stejně jako vitamin C a hořčík. Ne všechny potraviny obsahující tyto látky ale odpovídají zdravému životnímu stylu – například vejce, sýry, červené maso nebo sladkosti, zejména čokoláda. Lze je ale nahradit celozrnným pečivem, ořechy, rybami, drůbeží či listovou zeleninou.

Základem je jíst