Druhů dortových polev je spousta a každá kuchařka je schopná připravit si je sama. Ale fondánové či marcipánové hmoty, kterými se dorty potahují a které v posledních letech zažívají renesanci, je nejlepší koupit hotové v cukrářských potřebách, ušetří to spoustu času.
POLEVY
Čokoládová I
100 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku, 5 lžic horké vody
Čokoládu a tuk rozpustíme ve vodní lázni a přidáme horkou vodu. Dobře rozmícháme, jakmile poleva zhoustne a ztmavne, ihned dort poléváme.
Čokoládová II
1 žloutek, 10 lžic mléka, 50 g holandského tmavého kakaa, 100 g moučkového cukru, 75 g ztuženého tuku.
To vše vyšleháme v páře na hustou hmotu a nakonec vmícháme tuk. Poleva vystačí na menší dort a je krásně lesklá.
Čokoládová III
100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku, 2 lžíce smetany ke šlehání
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a ztužený tuk a do vlahé tekuté směsi přidáme…