Sociální sítě a obecně internet je v poslední době plný tvrzení, že cukr je jedna z nejškodlivějších potravin. Dokonce se pro něj vžil termín „bílý jed“. Je to skutečně pravda, nebo jen další z řady výživových hoaxů?

V první řadě je třeba připomenout, že cukrů je celá řada. Tímto pojmem se označují sladké látky ze skupiny sacharidů a disacharidů. Mezi sacharidy patří například ovocný cukr (fruktóza) nebo krevní cukr (glukóza). Do skupiny disacharaidů je pak řazen klasický řepný cukr (sacharóza) či mléčný cukr (laktóza).

Cukr není jed
Lidský organismus určitou hladinu cukru potřebuje, bez něj by nemohl fungovat. Avšak, jak to tak bývá, nic se nemá přehánět. Cukr není jed, pokud se používá v rozumné míře. Sám o sobě neškodí, pokud lidé žijí zdravě a nepřibírají na váze. „Ve chvíli, kdy člověk má dostatek pohybu, přičemž si osladí kafe a čas od času si dá dort, tak cukr nevadí. Problém