Někdy je si třeba přiznat, že na vzhledu zkrátka záleží. Alespoň ve světě jídla, kdy sice hlavní roli hraje chuť, ale předchází jí vizuální zkoumání daného pokrmu. Podle barvy jídla totiž očekáváme, jak bude chutnat, ačkoli nás to může ve výsledku úplně zmást. Proč nás modré jídlo odpuzuje? A jaká barva zvyšuje chuť k jídlu?
Bez jídla se zkrátka žít nedá. I proto je v nás hledání potravy zakódováno jako jedna z nejdůležitějších funkcí mozku. Dnes už potraviny obvykle nehledáme v divoké přírodě, ale spíše v regálech místního supermarketu. K jejich získání ale pochopitelně slouží náš zrak. Jak jinak bychom rozeznali čerstvé ovoce či zeleninu od zkaženého, a jak bychom jej v první řadě vůbec našli? Někteří vědci se shodují, že se náš zrak (tzv. trichromatické vidění) vyvinul v důsledku lepší adaptace pro hledání energeticky bohatších plodů. Díky trichromatickému vidění od sebe dobře…