Modročerné plody na keřích s ostrými trny najdete v naší krajině skoro všude, na křovinatých stráních, pasekách a mezích. Ale málokdo je sbírá, protože mají svíravou a trpkou chuť.
Přitom trnky přinášejí spoustu užitku, což naši předkové dobře věděli. Sbírají se květy, to ovšem musíte počkat do příštího jara, listy, nejčastěji na výrobu pleťových vod, a právě teď na podzim plody. Často se doporučuje nechat je přejít prvními mrazíky, díky kterým trochu zesládnou a přijdou o část své svíravé chuti.
Na co se hodí?
Nejčastěji se dělá odvar z čerstvých i sušených plodů, ale bylinkáři doporučují i trnkové víno nebo likér, často se vyrábějí i povidla nebo džem.
* Trnky účinkují na podrážděný žaludek, pomáhají při průjmu a nadýmání, zklidňují při nevolnostech a zvracení.
* Posilují organismus při únavě a vyčerpání, podporují rekonvalescenci po nemoci.
* Mají antioxidační a protizánětlivé účinky…