Modročerné plody na keřích s ostrými trny najdete v naší krajině skoro všude, na křovinatých stráních, pasekách a mezích. Ale málokdo je sbírá, protože mají svíravou a trpkou chuť.

Přitom trnky přinášejí spoustu užitku, což naši předkové dobře věděli. Sbírají se květy, to ovšem musíte počkat do příštího jara, listy, nejčastěji na výrobu pleťových vod, a právě teď na podzim plody. Často se doporučuje nechat je přejít prvními mrazíky, díky kterým trochu zesládnou a přijdou o část své svíravé chuti.

Na co se hodí?

Nejčastěji se dělá odvar z čerstvých i sušených plodů, ale bylinkáři doporučují i trnkové víno nebo likér, často se vyrábějí i povidla nebo džem.

* Trnky účinkují na podrážděný žaludek, pomáhají při průjmu a nadýmání, zklidňují při nevolnostech a zvracení.

* Posilují organismus při únavě a vyčerpání, podporují rekonvalescenci po nemoci.

* Mají antioxidační a protizánětlivé účinky…