Jídlo není lék, ale léčení řady potíží může zdatně podpořit – a bohužel i mařit. To se týká i revmatismu.

Kdysi se „revma“ považovalo za nemoc starých lidí. Realita je jiná. Ve vyšším věku se sice mohou potíže zhoršovat, ale obvykle začínají mnohem dříve, někdy dokonce už v mládí nebo v dětství. Revmatismus totiž nesouvisí se stárnutím, ale s poruchou imunitního systému. Ten v těle vyvolává zánět a poškozuje jím klouby i jiné tkáně. Slovo zánět je v souvislosti s jídelníčkem podstatné. Prozánětlivý stav organismu totiž ovlivňují i rozmanité složky v potravinách. Některé ho podporují, jiné tlumí. A toho můžeme využít a vhodným výběrem potravin působit proti zhoršování revmatismu.

Čím dřív, tím lépe
I když to prakticky jde málokdy, nejúčinnější je nasadit protizánětlivou dietu už při prvních známkách revmatického onemocnění. Problém bývá ovšem v tom, že potíže jsou na počátku neurčité a…