Větrové bonbóny, letní drinky, blahodárný a silně aromatický čaj. To je jen skutečně velmi malý zlomek toho, v čem čarovnou mátu najdete. Jde bezesporu o jednu z královen bylinkové říše. Ačkoliv je její užití nesmírně pestré, zkusili jsme pro vás vybrat ty nejdůležitější a nejzajímavější postupy, jak ji zpracovat a navrch jsme pro vás přidali pořádnou porci informací o této mentolové divě.

Možná, že někteří z vás ještě nikdy nevyzkoušeli čerstvou mátu peprnou (Mentha piperita) z vlastních truhlíků a zahrádky, což je velká škoda. Její pěstování není vůbec náročné. Stačí pro ni najít teplé a slunné místo chráněné před větrem a lehkou nebo středně těžkou půdu. Pamatujte, že mladé oddělky rostliny se vysazují na jaře a na podzim, a to do hloubky asi 6 cm do řádků 60 cm vzdálených. Namnožit si ji můžete pomocí řízků v pařeništi. Mátu mohou poškodit mrazíky, proto ji v choulostivém období