A pokud ji máte rádi, měli byste si pospíšit, protože rebarbora se dá konzumovat jen asi 2 měsíce. Většinou od poloviny dubna a její sklizeň končí koncem června. V lidových pranostikách se objevuje datum 24. června, což je na svatého Jana.

Sklízí se řapíky

Ty se z rostliny odlamují postupně a nikdy ne všechny najednou, protože byste ji zahubili. Vždycky jich alespoň třetinu nechte. Tak vám rebarbora vydrží na jednom stanovišti třeba i deset let. Někteří pěstitelé dokonce tvrdí, že pravidelným vylamováním lze oddálit dobu kvetení, a tím prodloužit sklizeň.

Jak ji upravit?

Z řapíků oddělte listy i kousek spodní dřevnaté části, spařte horkou vodou a směrem odspodu stáhněte tuhá vlákna. Rebarbora se nikdy nekonzumuje syrová, ale musíte ji tepelně upravit, tedy povařit, dusit či péci. Vzhledem k její kyselosti se téměř vždy při její úpravě přidává cukr. Nikdy byste také neměli používat…