Tradičně cukrem? Jeho moderními náhražkami z kokosových květů nebo banánů? Či snad raději umělá sladidla? Možností je opravdu spousta. Jenže žádná nemá jen výhody a slabiny se netýkají jen ceny.

Co obnáší:
Nektar z kokosových květů
Už jste o něm slyšeli? Je to módní sladidlo příjemně karamelové chuti, ovšem za nepříjemně vysokou cenu, zvlášť v poměru k nižší sladivosti. Finanční nákladnost odpovídá náročnosti získávání kokosového cukru. Pěstitelé musí dvakrát denně vyšplhat do koruny palmy a naříznout květenství, aby z nich stékal nektar. Ten se pak zahřívá, aby zhoustnul a zkrystalizoval. Po vychladnutí se pak mele nadrobno. Výsledné krystalky mají hnědou barvu, oproti hnědému cukru však sladí slaběji.
… a co zdraví?
Obvykle se dočtete, že kokosový cukr je vhodný i pro diabetiky, což je trochu zavádějící informace. Drtivou část, a to až 90 %, totiž tvoří sacharóza, tedy starý známý…