Když se objeví na pultech, je to vždycky radost. Nejenže krásně voní, ale i jejich barva láká k nákupu. A což teprve, když dostaneme ty opravdu sladké, které se jen rozplynou na jazyku. To už je blízko k nějakému tomu kuchyňskému kouzlu.
Slaďounký crumble
500 g meruněk, 50 g hnědého cukru
Na žmolenku: 125 g hladké mouky, 75 g másla, 50 g ovesných vloček, 75 g hnědého cukru
1) Nakrájené meruňky dejte do ohnivzdorné misky a posypte cukrem.
2) Mouku propracujte prsty s máslem, pak přidejte vločky a 50 g cukru a dobře promíchejte. Navrstvěte na meruňky a posypte zbytkem cukru.
3) Pečte v troubě při 180 °C asi 45 až 50 minut.
Crumble se dá jíst teplý i studený, ale je tak dobrý, že ho k vychlazení moc nezbude. A navíc je strašně jednoduchý.
Džem s levandulí
2 kg meruněk, 26 g citrusového pektinu, 600 g třtinového cukru, citronová šťáva, 2 lžičky sušených levandulových kvítků
1) Nakrájené…