Naši předci si s léčivými rostlinami dobře rozuměli. Znalosti o nich si předávali z generace na generaci, místy ústně, jindy zase v podobě psaných záznamů. Ty často obsahovaly i recepty na nejrůznější bylinkové přípravky včetně likérů.
Lahodný šípkový likér
Protože ty nejlepší věci v životě jsou obvykle téměř zadarmo, nabízíme vám jako ochutnávku recept na šípkový likér.
Hřebíček nebo vanilka
Pro jeho přípravu budete potřebovat 250 g zralých tvrdých šípků, láhev vodky nebo jiného destilátu, 100 g třtinového cukru, 100 ml vody a koření dle chuti, například hřebíček, celou skořici, vanilku nebo kůru z bio citronu.
Koření dle vlastní chuti
Šípky vyperte, odstraňte bubáky a stopky, podélně překrojte a přesypte do velké čisté zavařovačky. Zalijte vodkou, ke které můžete přidat kousky koření dle vlastní chuti. Sklenici uzavřete a nechte při pokojové teplotě na tmavém místě 2 až 3 týdny…