Pokud jste investovali do odšťavňovače a běžně ho používáte, pak už máte zkušenost s tím, že kromě ovocné či zeleninové šťávy umí vyprodukovat značné množství vylisované dužiny. Co s ní?

Považovat dužinu zbavenou šťávy pouze za odpad by byla věčná škoda. Dá se velmi dobře zužitkovat při vaření i k jiným účelům. Není to z nouze ctnost. Dužina si zachovává prospěšné vlastnosti původních plodů, je bohatá na vlákninu, minerály a další biologicky aktivní látky, důležité pro dobré zdraví. Máme pro vás pár tipů, k čemu se vylisovaná dužina hodí.

* Do muffin a bábovek
Není nic snazšího: Určitě znáte banánovou bábovku. Rozmačkaný zralý banán jí dodává šťavnatost a aromatickou chuť. Podobně se dá využít dužina z odšťavněného jablka nebo jiného ovoce, ale také mrkve či cukety. Dužinu rozmixujte s trochou vody na kašovitou konzistenci a přidejte do těsta. Moučníku kromě vláčnosti dodá vlákninu a…