Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky.

Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem. Denně dokáže spořádat klidně i deset chodů, paštičkami počínaje a pavím masem konče. Svým manželkám a služebnictvu tak kyne doslova před očima. A co víc, trápí ho kvůli tomu i zdraví. „Dostal cukrovku, trpěl nadváhou a nohy měl plné mokvajících jizev. Cukrovka se časem projevila i na ledvinách a srdci,“ podotýká publicista Milan Kocourek. Koncem života ztloustne Jindřich VIII. (1491–1547) natolik, že se téměř přestane pohybovat. Aby také ne! Vždyť průměrná roční spotřeba královské kuchyně tehdy čítá 8200 ovcí, 2330 jelenů, 1240 volů, 2870 prasat, 33 000 kuřat,