Máte-li ji na zahrádce, určitě se těšíte, co dobrého z ní připravíte. A pokud zrovna u vás neroste, nic se neděje, dneska už ji koupíte na každém rohu.

V každém případě si pospěšte, protože doba, kdy se dá rebarbora zužitkovat, je opravdu krátká, od poloviny května do poloviny června. V květnu prý je ale nejlahodnější a kyseliny šťavelové obsahuje jen velice málo. A nemusíte péct jen koláč, i když ten je klasikou, její nakyslá chuť krásně doplňuje sladká jídla, ale hodí se i k některým slaným receptům, skvělá je i do těstovin.

Kandované kousky
1 kg rebarbory, 1,2 kg cukru, 300 ml vody, 2 lžíce moučkového cukru

1) Stonky umyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Ty pak blanšírujte ve vařící vodě 1 minutu a rychle vyndejte děrovanou lžící.

2) Uvařte si z vody a cukru sirup. Do vroucího sirupu vložte kousky rebarbory a nechte na mírném ohni 5 minut. Vypněte a nechejte 10–12 hodin máčet. To…