Jídlo není lék, ale někdy dokáže divy. Vhodně vybrané potraviny mohou zpomalit tvorbu vrásek, zmírnit výraznost pigmentových skvrnek, ulevit od potíží z příliš mastnou nebo naopak příliš suchou kůží.

Vrásky

Co jíst?

– sóju – chřest – lilek – cibuli

Podpořit kolagen

Tvorba vrásek úzce souvisí s poklesem estrogenu v těle. Mezi potravinami je nejvydatnějším zdrojem látek s podobným účinek, s tzv. Fytoestrogeny, sója. Právě proto se doporučuje zařadit ji na jídelníček a to v co nejpřirozenějším podobě, kde zůstanou tyto látky zachované. Nejlépe se tedy hodí tofu jakožto sójový „tvaroh“, prodává se přírodní i různě ochucený a snadno jím lze obohalit polévky, nákypy nebo saláty.

Prospívá zelenina

To zjistili vědci při výzkumu ve Švédsku. Zpomalit tvorbu vrásek pomáhá jídelníček bohatý na listovou zeleninu, lilek, cibuli, chřest. Opatrně s tuky, na zralé kůži se už ukazují rozdíly mezi lidmi…