„Tu vodu osol až potom, jinak bude trvat dlouho, než se začne vařit,“ radí matka dceři, když ji učí vařit. Předává jí tak další z řady tradičních kuchyňských mýtů.

Slaná voda sice má vyšší bod varu než ta neslaná, v tom má matka pravdu. V množství soli, které se ale při vaření běžně používá, je rozdíl zanedbatelný. Podobných rad, týkajících se vaření a jídla, ať už pocházejí od babiček, maminek nebo lékařů, které si kuchařky předávají, jsou desítky. Některé jsou však jen z generace na generaci předávanými mýty.

1. Jsi tlustý(á), drž dietu!

Verdikt Epochy: NE

„Dortík? Ten si teď nějakou dobu nedám, musím zhubnout do plavek,“ můžete občas slyšet v hovorech, které pak obvykle přecházejí k řešení, která dieta je nejlepší. Krabičková, vajíčková, citronová nebo čajová? Jsou o nich napsány stohy knih, nenajdete jediný ženský časopis, který by jim pravidelně nevěnoval alespoň stránku. A…