Chuť na maso si racionálně vysvětlujeme voláním těla po pořádné porci bílkovin. Zní to hezky, ale ve skutečnosti jde spíš o iluzi. Některé rostlinné potraviny totiž v obsahu bílkovin nijak nezaostávají.

Jak zkreslené je naše vnímání výživových hodnot potravin, dokládá další mýtus: Běžná představa, že porce masa se rovná porci bílkovin, je totiž omyl. Ve skutečnosti musíte váhu masa vydělit zhruba 5. Průměrný podíl bílkovin totiž dosahuje ke 20 %, u tučných mas jako vepřové nebo husí je poněkud menší, u libových zase o maličko větší. I tak se jako nejvydatnější zdroje udávají kuřecí a krůtí prsa se zhruba 23 % bílkovin ve 100g porci.

Slabina masa: Tuky
Přestože je v mase bílkovin méně, než si běžně myslíme, zůstává jejich kvalitním zdrojem. Má to ale háček: Ze zdravotního hlediska snižuje přínos masa značný obsah živočišných tuků. Jejich negativní vlastnosti jsou obecně známé a…