Lze si představit Anglii, kde zrovna odbíjí pátá hodina, bez čaje? Či ruská letní sídla bez samovaru mezi břízkami? Jen obtížně. Nyní mají milovníci čaje po celém světě naději, že chuť jejich oblíbeného nápoje se ještě zlepší.
Čajovník čínský (Camellia sinensis) je totiž další bylinou, u které výzkumníci popsali její genetický kód. Tento průlom se po pětileté práci podařil čínským badatelům z Kchun-mingu na jihu země. Nebyl to jednoduchý výzkum, protože genom čajovníku patří mezi nejsložitější v rostlinné říši. Proti takovému kávovníku je čtyřikrát delší a navíc jsou v něm některé geny velmi podobné, což luštění značně komplikovalo.
Tam, kde je čaj doma
Čaj si svou globální oblibu postavil na své chuti a především na dvou látkách, které obsahuje. Na kofeinu, alkaloidu stimulujícího nervovou soustavu, a také na katechinech, jež příznivě působí na organismus. Čaj se v dávných dobách…