Nemusíte si dělat jenom čaj, bylinky také dobře uchováte macerováním. O co jde? Tato méně známá, ale pradávná metoda je jednoduchá a spočívá v louhování sušených, ale i čerstvých bylin nebo třeba koření v oleji či alkoholu. Macerováním se z nich vylouhují aromatické, chuťové či léčivé látky.

Pokud léčivé rostliny sbíráte, asi máte s nimi zkušenost, ale jste-li začátečníci, je potřeba o účincích jednotlivých rostlin něco vědět. Informace najdete v herbářích, poradí vám i bylinkáři nebo se můžete zúčastnit některé procházky se sběrem bylin, kde se také dozvíte ledacos potřebného. To říkáme hlavně proto, že bylinky sice umí skvěle pomoci, ale jen když je budete správně dávkovat, přece jen jsou to léčivky. Důležitá je i doba macerování.

Základem je kvalita
Bylinky musí být dobře usušené, čerstvé nesmí být napadeny plísní ani jinou chorobou. Mezi čerstvými a sušenými bylinami je rozdíl…