Možná ho v obchodě míjíte bez povšimnutí, protože nevíte, co s ním, ale je to chyba. Na první pohled vypadá nevábně, ale zdání klame.

Jeho původní název je trochu strašidelný. Říkalo se mu totiž hadí mord španělský, prý proto, že když se vloží do tlamy hadovi, ten zahyne. Jiné vysvětlení praví, že jej babky kořenářky podávaly proti hadímu kousnutí a dýmějovému moru. Ale nechme stranou báje a pověry. V každém případě je černý kořen zdravý. Obsahuje vitaminy a různé minerální látky, zejména hodně vápníku, hořčíku a železa.

Tinktura

1 lžíce čerstvého na jemno nastrouhaného černého kořene, 200 ml 60% lihu či ovocné pálenky

Kořen zalijte lihem a nechte 14 dní na klidném místě louhovat. 2x denně protřepejte. Pak tinkturu nalijte do skleněné lahvičky a po dobu 8 týdnů užívejte 3x denně 30 kapek nakapaných do 300 ml vlažné vody.