Smetanové omáčky, zahuštěné polévky, kynuté buchty či knedlíky… Česká klasika, kterou máme vesměs rádi. Pokud se tak nestravujeme denně, nic proti. Ale není špatné vědět, že klasické recepty lze připravit také dietně.

Na trhu se v poslední době objevilo několik kuchařek s recepty na odlehčená jídla. Prý si na nich pochutnáme. No, jak kdy a jak kdo. Každý to máme jinak. Někdy je lepší dát si spíš bezmasé jídlo než tzv. s masem, které ale masem není. Nicméně existují i recepty, které nejsou špatné. Jen je potřeba hledat. Smůla je, že nositelem chuti je právě tuk. To věděly už naše babičky. Do kynutých buchet muselo přijít sádlo, vše plavalo v tuku.
Jenže naši předci vesměs tvrdě pracovali a jídla nebyl dostatek. Když se jednou denně vydatně najedli, neublížilo jim to. My máme dostatek všeho kromě pohybu, a v tom je ten problém.

2 šikovné tipy:
* Cottage místo smetany
Děti milují omáčky…