Je oblíbený pro svou šťavnatost, sladkou chuť i příznivý vliv na naše tělo. Řeč je o melounu (z řečtiny „zralé jablko“), jehož obliba mezi lidmi sahá až do starověkého Egypta.

Ještě dnes se mnoho lidí domnívá, že meloun je ovoce, ale není tomu tak. Meloun () je plodová zelenina čeledi tykvovitých, kam spadá třeba i okurka setá  (Cucumis sativus) nebo tykev pižmová (Cucurbita moschata).
Chybné zařazování je zřejmě důsledkem šťavnatosti, chuti i způsobu jeho používání lidmi (na okraje sklenic u koktejlů apod.), což jsou aspekty vzbuzující pocit, že jde o ovoce.

Co se skrývá pod slupkou?
Mezi základní druhy této plodiny patří meloun vodní a meloun cukrový. Vodní meloun je nejběžnější a nejoblíbenější. Má zelenou slupku schraňující výraznou červenou (občas také žlutou) dužinu s černými jadérky. Právě tuhá slupka plodiny je užitečnou ochranou melounu po sklizni, protože dokáže při ideálních…