Dřínky, dřišťálky, hložinky, jeřabiny… Vedle jablek a hrušek dozrávají i divoké druhy ovoce, které necháváme sezobat ptákům. A to je škoda, protože mnohdy prospívají zdraví víc než šlechtěné ovoce.

Zvykli jsme si, že ovoce je k mání celoročně, jako by žádné roční doby neexistovaly. Naši předci takový luxus neznali, a tak nepohrdli ani plody nešlechtěných stromů a keřů. Oč jsou drobnější a náročnější na sklízení, o to víc jsou bohaté na vitaminy, minerály, antioxidanty a další aktivní látky prospívající zdraví. A zdaleka nejde jen o notoricky známé šípky…

DŘÍNKY
Možná vám dřín roste na zahradě a se svými tmavě červenými plody je její ozdobou, ale zkusili jste je také někdy ochutnat? Plně zralé jsou příjemně sladké, a tak se dají jíst i syrové. Nezralé jsou natrpkle sladkokyselé a pak se hodí hlavně do marmelád a čatný.

Co umí
– Dřínky fungují jako přírodní multivitamin a multiminerál. V…