„Ať mi dnes neuděláš ostudu!“ žádá státní kancléř rakouského císařství, kníže von Metternich, svého šéfkuchaře. Večer má hostit ve vídeňském sídle velmi důležitou společnost a přeje si, aby pro ni vyrobil obzvlášť dobré sladké zákusky.

Ale šéfkuchař onemocní a úkolu se ujme pouhý učeň Franz Sacher (1816–1907). Píše se rok 1832 a zrodí se počátek nejslavnější kulinářské speciality Vídně: Sacherova dortu. Své slávy se ale dočká až mnohem později. Pojďte se s EPOCHOU podívat na sladké příběhy nejznámějších zákusků.

Pochoutka z olejnatých semen

Co: chalva

Kdy vznikla: Není známo, ale považuje se za jednu z nejstarších orientálních cukrovinek.

Název chalvy pochází z arabského slova halwa, což znamená sladkost. Starý recept je jednoduchý: vylouhují se rostliny, které obsahují saponiny, což jsou chemické sloučeniny s pěnícím účinkem. Výluh se smíchá s roztokem cukru a ochutí rozemletými…