Koření, až na pár domácích výjimek, mělo vždy cizokrajný nádech. A nebudete tomu možná věřit, ale i dnes se dají najít druhy, jejich název vám bude jen málo povědomý nebo zcela neznámý. Přesto se dají sehnat a vyzkoušet.

Tamarind
Když se dozvíte, že je to tropický strom z čeledi bobovitých, nebudete se divit tvaru jeho plodů. Má dvě varianty, sladkou, která se používá jako ovoce, a kyselou ke kořenění. Plody pro koření se suší a melou nebo zpracovávají na koncentrát nebo pastu. Ty jsou k sehnání také u nás. Koupit se dají i čerstvé lusky, ale ty mohou být už vyschlé, takže pasta je jistější a pro kuchyňské použití pohodlnější volbou. Tamarind  má osvěžující ovocně kyselou a mírně nasládlou chuť, velmi dobře doplní kari koření.

Zkuste: Massaman curry
Lahůdka původem z Thajska. Pokud nemáte rádi ostře pálivá kari, zkuste tuto specialitu, sází spíš na harmonické propojení kořenících…