Když se řekne jablka, vybavíme si sladké červené plody nebo voňavý štrúdl či linecký koláč. V kuchyni jsou ale prakticky univerzální. Zkuste je k masu, na výrobu octa nebo zdravých dobrot.

Dají se zpracovat na sladko i slano, péct, dusit, smažit, strouhat, vařit, zavařovat, sušit, odšťavňovat, použít samostatně i v kombinaci s dalším ovocem či zeleninou. Na tom, co vytvoříme, si pochutnáme třeba hned a také si můžeme vytvořit větší zásoby, které nám pak vydrží klidně až do příští sklizně. Paní domu pro vás má spoustu praktických tipů a postupů, jak na to.

Ocet
Má mnoho pozitivních účinků pro zdraví, je výborný k dochucení salátů, dušeného zelí, polévek, omáček, zálivek, marinád. Poslouží i jako kondicionér na vlasy, je prospěšný při hubnutí.

Potřebujeme: 1 kg jablek * kvasnou nádobu (4l sklenici) * 2 l vody * utěrku nebo plátýnko * gumičku * vařečku

* Omytá jablka bez stopek včetně…