Zná ji každý a všichni asi vědí, že se připravuje z ohřátého vaječného žloutku, který se ochutí citronovou šťávou a poté se přimíchá po troškách máslo. Výsledkem je hustá, krémová a lahodná omáčka.
Hodně amatérských kuchařů se jí ale bojí, protože když se neudělá správně, může zkysnout nebo se srazit. Ale její příprava není zase tak složitá, jak by se mohlo zdát, stačí, když dodržíte správný postup. Možnosti máte vlastně dvě, ruční nebo s použitím mixéru.
Omáčka připravovaná ručně
Na 1 až 1 ½ šálku budete potřebovat: 180 až 240 g másla, 3 žloutky, 1 lžíci studené vody, 1 lžíci citronové šťávy, velkou špetku soli, sůl, bílý pepř, 2 lžíce studeného másla, nádobu se studenou vodou, abyste mohli v případě potřeby omáčku ochladit.
1) Máslo nakrájejte na kousky a na mírném plameni je pomalu rozpusťte. Pak je hned odstavte.