Také se každý rok těšíte na jahody a plánujete, co dobrého z nich připravíte? Máme pro vás pár receptů pro inspiraci.
Galetka
Těsto: 220 g hladké mouky, 120 g másla, 50 g husté zakysané smetany, 1 vejce, 4 lžíce medu
Náplň: 200 g čerstvého smetanového sýra, 60 g moučkového cukru, 500 g jahod, hladká mouka na posypání válu, moučkový cukr na poprášení
1) Prosátou mouku zpracujeme s nakrájeným máslem, zakysanou smetanou, vejcem a medem v pevné těsto a necháme je v chladničce odpočinout 30 minut.
2) Pak těsto krátce propracujeme, na pomoučeném válu rozválíme na kulatý plát o průměru 32 cm a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
3) Do středu asi 5 cm od okraje rozetřeme sýr smíchaný s cukrem. Na něj rozložíme očištěné jahody. Okraje těsta pak složíme směrem do středu. Na několika místech je přehneme 1 cm přes sebe. Sklady potřeme vodou, aby se slepily.
4) Pečeme v troubě předehřáté na…