Že pití vína v rozumných dávkách zdraví prospívá, potvrzuje řada vědeckých studií. Látky ve víně působí pozitivně na srdce, napravují poškození sliznice trávicího traktu a pomáhají chránit plicní tkáň. Badatelé z Cambridgské univerzity se však tentokrát zaměřili na jiný faktor, který se královského nápoje týká.

V luxusnějších restauracích či vinárnách má nalévání vína do sklenek svá přísná pravidla. Jiný typ skleniček se plní červeným vínem a jiný bílým. Bílá vína jsou obvykle méně aromatická než ta červená, proto mají trochu vyšší nároky na tvar sklenice. Sklenice na bílé víno bývají obvykle trochu menší, nejdůležitější je však zužující se hrdlo. Tento tvar pak více nechá vyniknout aroma bílého vína.
V běžných barech a jiných podnicích až tak přísná pravidla neplatí, byť rozeznání rozdílu mezi sklenkami na červené a bílé patří k bontonu. Hostinští a barmani se však mohou nyní zaměřit…