Na uštknutí hadím jedem zemře ročně po celém světě asi 200 000 lidí. Toxiny ve zvířecích jedech však nejen zabíjejí, ale také zachraňují životy. Mohou sloužit například k léčbě vysokého tlaku, některé zvládnou poradit si i s nádorovými buňkami.

Z obecného hlediska platí, že toxiny ve zvířecích jedech jsou jedinými molekulami na naší planetě, které zvládnou během několika vteřin nebo minut usmrtit jiného tvora. David Warell, specialista na tropickou medicínu na Oxfordské univerzitě uveřejnil v roce 2015 studii, kde uvedl, že ročně zemře až 200 000 lidí na uštknutí hadem. Hlavní příčinou je, že se nepodaří včas aplikovat protijed.
Právě výroba protijedů prochází neustálým vývojem, během kterého se podařilo z toxinů vyvinout léky, které pomáhají při léčbě různých zdravotních problémů. V současné době se využívají nejčastěji jedy čtyř druhů – hadů, varanů, štírů a rejsků.

Postrach číslo 1