I když si na šťavnatých zelených listech pochutnávají lidé už před naším letopočtem, trvá to ještě několik staletí, než se zelenina stane oblíbenou součástí jídelníčku. Jakmile jí však přijde na chuť i aristokracie, začíná zlatý věk experimentů. O zajímavé příběhy vzniku nejznámějších druhů salátů tak není nouze.

Tak jako mnoho jiných skvělých věcí mají i saláty původ v antice. Tehdy se nejčastěji objevují ve formě syrové listové zeleniny, pokryté slanou, mastnou zálivkou a tato verze úpravy zahradního salátu s námi v různých obměnách žije dodnes. Slavný řecký filozof Aristotelés (384–322 př. n. l.) se už tehdy ve svých pojednáních rozepisuje o skvělých vlastnostech mangoldu. Starověký lékař a „otec“ medicíny Hippokratés (460–370 př. n. l.) doporučuje jíst zeleninu s každým hlavním jídlem.