Úrodu nemusíme jen naskládat do sklenic a zavařit jako kompot. Možností je mnohem víc. Vyzkoušeje čatní, zamrazte je jako dřeň nebo si udělejte křížaly.

Rosol
Připravuje se z nedozrálých jablek, které mají vysoký obsah pektinu. Je vhodný jako pomazánka na chléb nebo ke zdobení hotových moučníků.
Na 1 litr šťávy potřebujete asi 600 g cukru.

1) Omytá jablka překrájejte, zcela zalijte vodou a bez míchání vařte do změknutí. Nesmí se rozvařit, jinak by byl rosol kalný.
2) Směs vlijte do čistého ubrousku a nechte vykapat. První šťáva bude kalná, proto ji vraťte a nechte překapat ještě jednou. Buďte trpěliví, někdy celý proces trvá delší dobu, ale jen ze samovolného prokapávání je pak rosol krásně čirý.
3) Odkapanou šťávu po malých dávkách za stálého míchání svařte asi na polovinu a pak vařte dál a postupně přidávejte cukr. Při vaření sbírejte pěnu. Rosol je hotový, když kapka na talířku…