Najít odpověď na tuto otázku je s mobilem v ruce záležitost tak půl minuty. Rychle se dozvíte, že odborníci doporučují nanejvýš 5 g. Jenže co si s tou informací počít? Jak vlastně odhadnout, kolik soli sníme a kde vlastně ubrat?

Sůl nemáme pod kontrolou. Většina z nás nemá ani orientační představu, kolik jí za den spořádá. Abyste to zjistili, museli byste vyloučit všechna kupovaná jídla a potraviny, vařit si doma z původních surovin, sůl pečlivě odvažovat a její podíl pak na porci přepočítávat. To je samozřejmě naprosto nereálné. Zbývá tedy druhá cesta, která vychází z údajů zdravotníků. Ty varují, že 75 % až 90 % soli, kterou každý den sníme, pochází z průmyslově vyráběných potravin. Přidává se do nich pro chuť i jako konzervant v takovém množství, že v důsledku toho u nás dosahuje průměrný denní příjem asi 16,5 g.

Solné pasti
* Housky a chléb
Ve 100 g chleba je kolem 1,5 g soli, což…