Žlutooranžové koření s jemně pikantní chutí, kterému se také říká indický šafrán, používají lidé již několik tisíc let. A nejen v kuchyni.

Jde o kořen kurkumovníku dlouhého, který obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, ale tou nejvýznamnější je kurkumin, který má léčivé účinky.

Co léčí?
Pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi – snižuje totiž inzulínovou rezistenci a tím množství cukru v krvi, což je důležité zejména ve stadiu prediabetu. (To je stav, kdy při krevním vyšetření hladina cukru dosahuje víc než 7 mmol/litr krve). Kurkuma tedy může pomoci zabránit propuknutí nemoci. Pozor si ale musí dávat ti, kteří již berou léky na diabetes, protože nadměrné používání kurkumy by mohlo vést k hypoglykémii.

Chrání klouby – pomáhá udržovat jejich normální stav, pohyblivost, snižuje opotřebení chrupavek a zároveň ulevuje od bolesti.

Zlepšuje trávení – pomáhá k produkci žluči a tím…