Nadýchaný, voňavý, lehký. Právě tak má při podávání vypadat správně připravený kuskus. Kromě lahodné chuti nabízí také spoustu cenných živin a pochutnat si na něm můžeme na řadu způsobů. Vyrobit ho tradiční cestou dá spoustu práce, takže se okolo tohoto rituálu často sejde celá rozvětvená rodina.

Na první pohled nevypadá kuskus nijak výjimečně. Ale nedejte na prvotní dojem. Je typickým jídlem zejména v některých afrických zemích, kde má jeho výroba a konzumace dlouhou tradici.

Šťavnatá dobrota z pšenice
A co je vlastně kuskus? Je to krupice z tvrdé pšenice, do které se přidává voda a poté prochází fyzickým a tepelným zpracováním, což z něj činí drobnou těstovinu. Při jeho přípravě existují rozmanité metody, lišící se podle regionu, rodinných receptů i snahy o inovaci původních postupů. Podle výzkumů je tento pokrm starý nejméně 2000 let. Jeho původ můžeme vystopovat k Berberům, národům…