Krvácení dásní, pod nehty, do vnitřních orgánů. I takové nepříjemnosti s sebou přináší nemoc kurděje, kterou trpěli námořníci na dálných výpravách. Ale poradili si – vozili s sebou sudy kysaného zelí, obrovského zdroje vitaminu C. Koncem 18. století za to dostal James Cook vyznamenání! Ve starém Římě kyselé zelí platilo za oficiální lék, ve středověku s jeho pomocí léčili i mor. Díky zelí stojí Velká čínská zeď, píše o něm i historik Plinius.
Stalo se z něj podřadné jídlo pro chudé vesničany. Ve skutečnosti je to ale poklad, pocházející od našich předků! Řeč je o kysaném zelí, které z našich stolů skoro zmizelo. Bohužel. Každodenní pojídání této jednoduše fermentované zeleniny znamená kromě bohatého přísunu vitaminu C i dalších vitaminů a minerálů řadu skvělých benefitů. Věděli to už ve staré Číně, kde nakládaným zelím – tehdy je uchovávali v rýžovém octu – krmili otroky při stavbě…