Oblíbené „maršmelouny“ si velmi snadno můžete připravit doma. Budou stejně chutné, ne-li víc než ty průmyslově vyráběné, a bez potravinářských aditiv.

Marshmallows, jak se správně maršmelouny jmenují, spatřily kdysi světlo světa jako bylinková pochoutka. Stalo se to ve Francii, když jednoho cukráře napadlo smíchat lepkavý výtažek z kořene proskurníku lékařského s jemným cukrem a bílky a ušlehat z nich sladkou pěnovou hmotu. Dostala název pâte de guimauve a stala se první verzí dnešních maršmelounů. Časem se zjistilo, že se to zas tak velký objev nebyl, že se sladkosti z proskurníku připravovaly už ve starověku. Francouzům však čestné zakladatelství moderní varianty zůstalo.

Jak na domácí marsmallows?
Základní recept je velmi jednoduchý, takže si můžete pohrát s variantami a příchutěmi. Místo kořene proskurníku se dnes používá želatina, která se šlehá s moučkovým cukrem. Bílky se se…