Naši předci si s léčivými rostlinami dobře rozuměli. Znalosti o nich si předávali z generace na generaci, místy ústně, jindy zase v podobě psaných záznamů. Ty často obsahovaly i recepty na nejrůznější bylinkové přípravky včetně likérů.

 

Lahodný šípkový likér

Protože ty nejlepší věci v životě jsou obvykle téměř zadarmo, nabízíme vám jako ochutnávku recept na šípkový likér.

Hřebíček nebo vanilka

Pro jeho přípravu budete potřebovat 250 g zralých tvrdých šípků, láhev vodky nebo jiného destilátu, 100 g třtinového cukru, 100 ml vody a koření dle chuti, například hřebíček, celou skořici, vanilku nebo kůru z bio citronu.

Koření dle vlastní chuti

Šípky vyperte, odstraňte bubáky a stopky, podélně překrojte a přesypte do velké čisté zavařovačky. Zalijte vodkou, ke které můžete přidat kousky koření dle vlastní chuti. Sklenici uzavřete a nechte při pokojové teplotě na tmavém místě 2 až 3 týdny…