Zatímco nás mozek přemýšlí o tabulce v excelu, ten „druhý“ o tabulce čokolády. První dá impulz, druhý se postará o zbytek. Sídlí uprostřed těla, v centru všeho dění. A v porovnání s „vlašákem“ v lebce je nejen větší a těžší, ale také „hlučnější“. Střeva jsou zázračné universum. Mají až 100 milionů neuronů, tedy stejně jako mícha. „A ohromné množství bakterií, které jsou unikátní a individuální pro každého z nás,“ říká v 18. rozhovoru 21. STOLETÍ molekulární biolog RNDr. Petr Ryšávka.

RNDr. Petr Ryšávka jako první na světě zavedl termín „Prebiotický index potravin“. Ten určuje, jak která potravina podporuje, nebo zabíjí přátelské probiotické bakterie v našem střevě. Hlavním impulzem pro stanovování tohoto indexu byl experiment s fastfoodovým hamburgerem, který se nezkazil ani po 3 letech skladování.