S cukrem totiž vyhrála příroda nad námi. Na něčem, co mělo být jen šikovnou energetickou injekcí pro případ akutní potřeby, jsme dnes ve velkém závislí. A zdravější náhražky? Ty jsou spíš optickým klamem.

Nejen řepný cukr, ale i fruktóza čili ovocný cukr při nadměrné konzumaci komplikuje metabolismus a podporuje rozvoj cukrovky. Předpoklad, že fruktóza je pro zdraví bezpečná, když přímo nevyvolání produkci inzulínu, se nepotvrdil.

Proč fruktóza škodí?

Když si představíte ovoce, tak si uvědomíte, jak omezené porce cukru skýtají přírodní zdroje. Na ty byl nastaven náš metabolismus, aby je bez potíží a nežádoucích následků zpracoval. Kuchyňský cukr (sacharóza) jako koncentrát tuto rovnováhu ovšem rozvrátil. Při trávení se sice dál hladce rozkládá na glukózu a fruktózu, ale jejich využití už drhne:

  • Glukóza se má dostat co nejrychleji do buněk, přístup jim tam zajišťuje inzulín. Čím více…