Pelyněk nepatří k nejoblíbenějším bylinkám, čaj pro chuť si z něj nepřipravíte. Zato náramně uleví při chronických zažívacích potížích. Proto se vyplatí nasušit si ho do zásoby.

Pelyněk ve skutečnosti není jen jedna bylinka, ale hned celá řada druhů. Obvykle vynikají výraznou hořkostí, což signalizuje látky léčivě působící na trávení, ale také aromatičností, pro niž jsou oblíbené v kuchyni i při výrobě alkoholických nápojů. Pokud chcete mít kvalitu sušeného pelyňku pod kontrolou, pak je lepší si ho vypěstovat než sbírat ve volné přírodě. Například pelyněk pravý je pro své stříbřité lístky i atraktivní dekorativní rostlinou, navíc svým intenzivním aromatem odpuzuje obtížný hmyz, jako jsou komáři a mouchy.

PELYNĚK PRAVÝ

Tradičně se využívá na podporu trávení. Za tento účinek vděčí vysokému obsahu hořčin a silicí. Ty už v ústech stimulují chuťové pohárky, což reflexně vede k produkci slin…