Kofein je nejrozšířenější stimulant na světě. Lidé si ho dopřávají už tisíce let. Věděli jste ale, že je to vlastně jed, který rostliny produkují na obranu před škůdci? Pro lidi v malém množství ale nebezpečný není. Je to látka, kterou naše tělo přirozeně nevyrábí, takže pokud si nedopřejeme šálek kávy nebo jiného povzbuzujícího nápoje, v našem organismu se nevyskytuje. Vzhledem k tomu, že kávu nebo kofein v jiné podobě užívá asi 90 % lidí na světě, je ale těžké najít někoho, kdo by tuto molekulu v těle neměl.
Nejznámějším zdrojem kofeinu je káva, najdete ho ale i v čaji, kakau, čokoládě nebo guaraně. Dávno se už ale nemusíme spoléhat jen na přírodní zdroje. První, kdo z rostlin dokázal izolovat kofein jako čistou chemikálii, byl v roce 1820 německý chemik Friedlieb Fredinand Runge (1794–1867). Koncem 19. století pak přišel Hermann Emil Fischer (1852–1919) s metodou, jak kofein vyrobit…