Možná jste je mohli ochutnat, nebo jste o nich slyšeli vyprávět. Zná je celý svět, ale nejlépe je dělají v zemi původu. To ovšem neznamená, že byste je nemohli zkusit doma a na případnou otázku, co jste měli včera, odpovědět ledabyle: Přece Sacher, Pavlovu…

Pavlova
Dort stvořený na počest slavné ruské primabaleríny Anny Pavlovy, která v roce 1926 a 1929 navštívila Nový Zéland a Austrálii. Anna Pavlova byla považována za největší balerínu své doby. Říkalo se o ní, že netančí, ale vznáší se, jako by měla křídla.

Potřebujete:
4 bílky, 250 g krupicového cukru, 1 lžička bílého vinného octa, 1 lžička maizeny, 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu: 350 ml smetany ke šlehání 40% , 200 g ovoce, 3 lžíce moučkového cukru

1) Na pečicí papír obkreslete podle talíře kruh. Bílky vyšlehejte do polotuha a poté do nich po lžicích zašlehávejte cukr, až bude sníh lesklý a tuhý. Nakonec do směsi zašlehejte…