Dnes a denně řešíme, co si dáme k jídlu. Ve světě plném informací je mnohdy těžké zjistit, co na našem talíři tělu prospívá, a co mu naopak škodí, protože o jídle koluje řada mýtů. Některé z nich přežívají celé roky. Svět na dlani vám nyní objasní alespoň některé z nich!
Je margarín zdravější než máslo?
Máslo lidé vyrábějí už tisíce let. Specialistka na výživu Elaine Khosrová z The Nature Institute ve své knize Butter: A Rich History (Bohatá historie másla) uvádí, že jej vyráběli už kole roku 8000 př. n. l. neolitičtí obyvatelé Afriky. Oproti tomu margarín spatřil světlo světa teprve před několika desítkami let. Zejména v 90. letech minulého století se máslo ocitlo na pranýři a odborníky bylo doporučeno ho zcela nahradit margarínem. Proč?
Máslo na pranýři
Důvodem byl obsah takzvaných „špatných“ mastných kyselin. Mastné kyseliny jsou obsaženy v tucích a podporují správné fungování…