Existují jídla, typická pro určitou zemi. Jejich historie je však známá už méně. Oblíbenou pizzu Margherita prý poprvé vyrobili pro královnu Markétu Savojskou a za vídeňským řízkem údajně stojí improvizace kuchaře na císařském dvoře. A odkud se vlastně vzal pokrm jménem souvlaki?
Některé speciality je možné najít na jídelních lístcích restaurací konkrétních zemí tak často, že jsou automaticky považovány za jedno z jejích národních jídel, i když to tak někdy sami její obyvatelé nevnímají. Zbytek světa však ano. Vydejte se tedy s EPOCHOU na procházku po evropských kuchyních a podívejte se na historii několika známých pokrmů.
Kuchařova improvizace
Jídlo: vídeňský řízek
Země: Rakousko
I když někteří historikové tuto legendu odmítají, tvrdí se, že když v Itálii ochutná maršál rakouské armády Josef Václav Radecký z Radče (1766–1858) pokrm zvaný cotoletta alla milanese, tedy maso obalené…