Jižní Morava je z velké části kraj vinařů. Nelze se tedy divit, že tamější vědci se ve svých výzkumech zaměřují i na mok z révy. Konkrétně badatelé z brněnského Vysokého učení technického vymýšlejí systém, který by spolehlivě rozpoznal odrůdu vín.

Pančování vína je staré stejně jako jeho pěstování. Už v dávných dobách se kvalitní réva ředila vodou či méně jakostními odrůdami. Tento zlozvyk přetrvává dodnes a podle některých odhadů je v každé páté láhvi jiný obsah než slibuje etiketa.

Hledání původu
Objev českých vědců z chemické fakulty VUT by však pančování vín mohl značně znesnadnit. Jimi vyvíjený systém by měl rozpoznat nejen konkrétní odrůdu vinné révy, ale i její původ.
Naši badatelé chtějí vytvořit rozsáhlý matematicko-statistický model, který by již neměl problém rozpoznat, co je které víno zač. Už nyní se brněnským chemikům daří rozeznávat jednotlivá vína z jednotlivých českých…