Naše babičky to neměly snadné. Navařit švestková povidla pro početnou rodinu bylo nejen časově, ale i fyzicky náročné. To nám dnes nehrozí, máme stroje a povidla vesměs nemícháme. Můžeme je dokonce upéct i v troubě nebo ochutit čokoládou.
Švestková čokoláda
Ingredience: 1 kg švestek * 1 kg cukru krystal * 1 vanilkový cukr *40 g holandského kakaa *1 lžička skořice * trocha rumu
Postup:
– Vypeckované švestky zasypané cukrem vařte asi 40 minut.
– Poté přidejte kakao, skořici a převařte. Rozmixujte a opět přiveďte k varu.
– Ještě horké plňte do skleniček, nahoru přidejte podle chuti 1 až 2 lžičky rumu.
– Zavíčkujte, neobracejte a nezavařujte.
Pečená švestková povidla s čokoládou
Ingredience: 2,25 kg zralých švestek * 2 polévkové lžíce bílého vinného octa * 2 polévkové lžíce šťávy z citronu * 200 g cukru krupice * 2 kávové lžičky mleté skořice * 2 dílky z hvězdice badyánu – namleté * 200…