Hůlky šermují kolem řasou obaleného závitku, až se zkříží do X. Poté zákazník v čiré beznaději jednu rolku nabodne, vloží do úst a hůlku gurmánsky olízne. „A tohle si odneste, já chtěl jen sushi,“ oboří se na číšníka a hůlkou ukáže na misku s rýží zasypanou různými syrovými rybami a zeleninou. Nedaleko stojící šéfkuchař vypadá na omdlení.

Že musí být sushi jen kolečko rýže s ingrediencí uprostřed, celé zabalené do mořské řasy? Ale kdeže! Mezi sushi tak můžeme počítat i onu zapuzenou misku s rýží zvanou chirashizushi. EPOCHA vás provede podivuhodným příběhem zrození nejslavnějšího z japonských pokrmů a prozradí vám, kam si na něj zaletět, pokud chcete za rodinnou večeři utratit majlant.

Až přijde hlad…
Krajinu skrápí prameny vody. Jsme ve střední Asii někdy před 7000 lety. V Číně panuje dlouhé období zvané Džómon. To ale zdejší lid nezajímá. Má nadmíru práce. S obdobím dešťů se konečně…