A právě přichází její sezona. Ale je poměrně krátká, takže ji nepropásněte, byla by to škoda. Dá se totiž konzumovat asi jen dva měsíce, tedy od poloviny dubna do konce června. Říká se, že naposled na svatého Jana, což je 24. 6.

Proč tak krátce?
Je to proto, že ve chvíli, kdy začne vybíhat do květu, zvýší se v ní množství kyseliny šťavelové. A ta, jak známo, váže vápník, což může přispět k osteoporóze nebo tvorbě ledvinových či močových kamenů. Ale pokud ji sklidíte včas, bát se nemusíte. Bude vašemu tělu dokonce prospěšná, protože obsahuje vitaminy skupiny B a spoustu minerálů. Podporuje metabolismus a říká se, že pomáhá při hubnutí, ale to berte spíše s rezervou.

Jak ji připravit
Z rostliny se odlamují nebo odřezávají jen řapíky s listy. Použijete ale jenom řapíky. Z nich odřízněte spodní dřevnatou část, spařte je horkou vodou a odspodu odstraňte tuhá vlákna. A je tu ještě jedna…