Rybíz na zahradě je poklad. Čerstvý červený sice mnozí nemusí pro jeho nakyslou chuť, černý zase mnohým nevoní, ale zavařovaný, to už je jiná. A udělat se z něj dá spousta věcí.

À la brusinky

1 kg červeného rybízu, 250 ml octa, 250 ml vody, 650 g cukru krupice, 1 celá skořice, 3 hřebíčky

1) Rybíz otrhejte a přeberte. Měli byste dát stranou na jiné zpracování všechny pomačkané bobulky. Do hrnce dejte svařit 250 ml vody s 250 ml octa, jakmile začne vařit přisypejte rybíz a ihned sceďte.

2) Do kastrolu nalijte 150 ml vody, přidejte cukr, koření, scezený rybíz a nechte asi 10 minut vařit.

3) Ještě horké plňte do vyvařených a nahřátých skleniček. Zavíčkujte je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Kdysi se rybíz s kořením doma vyráběl kvůli nedostatku brusinek na trhu. To sice už neplatí, ale když si ho uděláte, určitě ho použijete k pečeným nebo grilovaným masům, k sýru i ke svíčkové.